Nieuws

signal-2025-04-24-163830_002

De BosPUB – april

Yes! Het is weer zover; deze vrijdag kan je binnenlopen voor een heerlijk, voedzame en gezonde daghap!

Kom tussen 18 en 20u en geniet voor €15,- van een lokale, plantaardige en lekkere plat du jour, in de Plu. Dus een plu du jour!

Zien we je vrijdag? Kan je meteen de nieuwe keuken komen bewonderen! 😄 

20 april 2025
hommels

Nationale Bijentelling

Net als ieder jaar zijn er door heel Nederland van 10 t/m 14 april in heel veel achtertuinen bijen, hommels en op bij-lijkende vliegen geteld. 

Wat is het een heerlijk taakje om een half uur, met droog weer en in alle stilte te kijken en luisteren naar hommels en bijen, het liefst dicht bij een bloeiende struik. Echt een aanrader!

Ben je ook nieuwsgierig naar bijen en hommels? Er zijn zoveel mooie soorten. Leer ze makkelijk uit elkaar halen via het info-boekje van de Nationale Bijentelling! 

15 april 2025
bijna af!

Dat begint er op te lijken!

Nét op tijd voor de eerste keer Eet wat De Bosspot Schaft vanuit de nieuwe keuken. Op 3 april hebben we de nieuwe keuken ingewijd door meteen een heerlijk driegangenmenu te bereiden met onder andere fris knapperige magnolia, Nederlandse sojaballetjes en de laatste aardperen van het seizoen.

De laatste puntjes zetten we de komende weken nog rustig op de i’s, maar de grootste klussen zijn gedaan! 

Wanneer kom jij onze nieuwe kleurrijke keuken bekijken?

4 april 2025
lekker schilderen

Teamwork makes the dream work! ✨

Gelukkig hoef ik niet alles alleen te doen! Naast de hulp van de Milieudefensie-trainees, helpen vrienden en vriendinnen, Plurianen en natuurlijk de superhandige Stijn. En al dat samenwerken levert gezellige plaatjes op!

29 maart 2025
start opbouw keuken

Klussen, hergebruiken en puzzelen

Omdat we als De Bosspot natuurlijk zo duurzaam mogelijk willen zijn, geven we veel (bouw-)materialen een tweede leven in de nieuwe keuken. Dat levert wel veel puzzels op, want de oude karakteristieke Paraplufabriek is natuurlijk scheef (kromme bobbelige muren, scheve vloeren), de tweedehands designkeuken uit de jaren ’60 is niet heel recht meer, en de tweedehands balken en platen ook niet meer…

Vol goede moed puzzelen we door! Nog een weekje!

25 maart 2025
keuken gesloopt

De keuken is er uit!

Nu kunnen we niet meer terug.. dat is wat we dachten nadat we de eerste kastjes van de muur trokken voor de grote verbouwing. Binnen no time was de hele oude keuken weg! 

Laten we hopen dat het opbouwen van de keuken net zo voorspoedig zal gaan 😄 

22 maart 2025
InScience maart festival

InScience FilmFestival

Wauw, wat een opkomst!

Op de laatste dag van het jaarlijkse InScience Festival mochten wij als Bosspot-team een interactieve workshop ‘Maak je eigen Kruidenzout’ geven aan alle gasten! Zeker 150 kinderen zijn langs geweest en hebben hun eigen, heerlijke mengsel met kruiden, bloemen onkruiden kunnen maken.

En natuurlijk was er naderhand heerlijke (onkruid)-taart voor alle kind-juryleden! Bedankt allemaal!

16 maart 2025
bouw eerste tekening

Verbouwing op komst

Ondanks dat onze keuken heel gezellig is, zijn we enorm toe aan een nieuwe! Met betere werkhoogte, meer ruimte om met onze grote catering-pannen te koken en het liefst natuurlijk net zo gezellig.

De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. We proberen zo veel mogelijk gewoon open te zijn te komende weken, min natuurlijk een nodige sluiting van zo’n 12 dagen. 

Wat vind je van onze eerste plannetjes? 

Houd de site in de gaten voor nieuwe updates!

14 maart 2025
signal-2025-03-20-132712_009

Nóg een Fair Future Generators trainee

In maart 2025 start onze zesde Milieudefensie-trainee! Mette steekt samen met ons de handen uit de mouwen, maar met haar kennis van consumentenwetenschappen zal ze ook meedenken hoe we mensen beter kunnen bereiken! 

“Hi! Ik ben Mette, stagiaire bij De Bosspot vanuit het FFG traineeship dit voorjaar. Ik heb altijd al een grote interesse gehad in duurzaamheid en met mijn studie Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen in Wageningen ben ik hier nog meer over te weten gekomen. Hoe we er uiteindelijk voor gaan zorgen dat meer mensen groen- en klimaatvriendelijke aankoopgedrag vertonen is mijn drijfveer! Ik heb heel veel zin in de komende maanden en ben benieuwd hoe ik mijn interesse naar actie kan vertalen.”

7 maart 2025
signal-2025-03-03-145849_002

Nieuwe Fair Future Generators trainee

Sinds half februari is alweer onze vijfde trainee vanuit Milieudefensie gestart! Wij zijn superblij dat de enthousiaste Gunilla de komende maanden meehelpt en meedenkt met De Bosspot. De eerste nagerechten naar haar receptuur hebben jullie al kunnen proeven! Met verfrissende ideeën hopen we meer mensen te bereiken en leren over lokaal lekker voedsel. 

“Hey, ik ben Gunilla 🤗 Terwijl ik mijn studie internationale ontwikkeling aan het afronden ben, ben ik ook begonnen als trainee bij de bosspot. Ik heb interesse in alle nieuwe manieren van voedsel produceren en consumeren, en hoop hier bij de bosspot veel over te leren. Daarnaast heb ik heel veel zin om jullie allemaal te ontmoeten, en Rachel te helpen om voor jullie te koken. Tot dan! 🥳

28 februari 2025

Recepten in De Rozet!

Sinds oktober verschijnt er in de lokale krant De Rozet maandelijks een hele pagina van De Streek op Tafel! Lokale voedseltelers worden hier in het zonnetje gezet. Zo schrijft Howard van de Biesterhof colums over het leven op en rond de regeneratieve boerderij, krijg je updates over de initiatieven die door de gemeentes Berg en Dal en Nijmegen worden genomen op het gebied van gezond en lokaal voedsel, en is het nieuws van De Streek op Tafel te lezen.

En; maandelijks staat er voor de lezers een écht Bosspot-recept in! Zoals in dit januari-nummer onze hasselback koolraap, echt een aanrader. 

Dus houd je brievenbus goed in de gaten en kook de lekkerste seizoensrecepten van jouw lokale producenten!

21 februari 2025
De Bosspot op excursie (3)

Lunch: Pluk & Kookwandelingen

Vanaf komend voorjaar gaat De Bosspot regelmatig erop uit om sámen te oogsten! Leer tijdens een wandeling planten herkennen en oogsten, krijg een korte introductie in de moestuin en ga aan de slag met de vers geplukte ingrediënten op De Waalgaard.

Tijdens de pluk- en kookwandelingen leer je planten identificeren, nieuwe mensen kennen én een aantal snelle recepten om met verse oogst te maken. We sluiten af met het genieten van de gezamenlijke gemaakte lunch. Wanneer pluk jij mee?

2 februari 2025
24-1-25 (1)

De Bospub

Kom jij vrijdag 24 januari ook genieten van een drankje in de Plupub, samen met een heerlijk lokale daghap?

Vanaf januari kun je elke maand naast je borrel in de Plupub ook een heerlijk, lokale, voedzame en gezonde daghap eten. 

Zien we je 24 januari?

Wees op tijd, want op = op!

12 januari 2025
Workshop Vegan Feestdagen (1)

Workshop Vegan Feestdagen

De wisselende workshop van de maand december is bekend! 

Wil je ook tijdens de feestdagen dier- en natuurvriendelijk koken? Leer in deze workshops een drietal heerlijke, plantaardige seizoensgerechten koken waar jij én jouw gasten onwijs van gaan genieten tijdens jullie eigen diner. Of kook deze recepten gewoon voor doordeweeks plezier!

Je kunt meedoen op 27 november of 6 december om 18:30u. Laat jij je ook inspireren?

www.debosspot.nl (7)

Food.Film.Fest. in De Bosspot

Tijdens dit filmfestival van Voedsel Anders Nederland worden door heel het land inspirerende films vertoond die laten zien dat het huidige voedselsysteem ook anders kan.

Dit jaar vertoont De Bosspot op zondag 24 november de film ‘The Seeds of Vandana Shiva‘ in de Plupub, met aansluitend gesprek en natuurlijk een lokale, duurzame plat du jour.

Op donderdag 28 november vertonen we aansluitend aan Eet wat De Bosspot Schaft om 20.30u de docu ‘Bomen op mijn Land‘ die je meeneemt op reis naar voedselbossen in België en Frankrijk.

Laat je je ook inspireren?

Ontwerp je eigen eetbare stadsoase (1080 x 1350 px) (1)

Tweedelige workshop, 7 & 21 februari 2025:

Ontwerp je eigen eetbare stadsoase

Het kan als stadsbewoner lastig lijken om op je balkon of in een klein tuintje je eigen eten te groeien. Maar onmogelijk is het allerminst!

In deze workshops maak je kennis met permacultuur en planten die goed groeien in jouw stukje groen. Onder de professionele begeleiding van duurzaam tuinontwerper Marijn van Klingeren en Rachel Noordhof ga je direct aan de slag!

Aan het einde van de tweede workshop heb je een praktisch ontwerp waar je het komende seizoen mee aan de slag kan. Doe je mee?

 

Folder Mealprep 1

Mealprep workshop

Samen met het Huis van Compassie, De Streek op Tafel en de Gemeente Nijmegen organiseren wij drie Mealprep Workshops in wijkcentrum De Biezantijn!

Kook samen met andere buurtbewoners voor tien euro drie verschillende maaltijden en neem 12 porties mee naar huis. Zo heb je de rest van de week lokaal, betaalbaar en gezond eten!

Deze workshops zijn speciaal bedoeld voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Meld je aan via mealprepnijmegen@gmail.com voor de workshop op maandag 11 of 25 november, of 9 december 2024.

De Biezantijn is gevestigd aan de Waterstraat 146 te Nijmegen.

 

WhatsApp Image 2024-09-18 at 16.54.03 (1) (1)

Of je bos lust – Marijn van Klingeren

Wauw! In december komt het kookboek van Marijn van Klingeren uit. Samen met kok Charlie Borgman introduceert ze 50 typische voedselbosplanten en bijpassende recepten.

Wij zijn supertrots dat we als De Bosspot ook twee recepten mochten bijdragen; test jij ze uit?

Pre-order nu met korting!

 

20240919_123251

Meet: onze nieuwe stagiaires!

Vanuit het FFG-traineeship bij Milieudefensie werken onze stagiaires Saskia en Lonneke vier maanden mee bij De Bosspot. Met hun enthousiasme, kennis en gedrevenheid zijn ze allebei een waardevolle toevoeging aan ons team. En  de nu al superinteressante gesprekken over studie-ervaringen en reizen zijn ook veelbelovend!

Wij zijn superblij met Saskia en Lonneke, we gaan veel van elkaar leren de komende tijd!

 

workshop chutney maken (4)

Nieuwe workshop: Chutney maken!

Dit najaar experimenteren we weer met nieuwe workshops! Naast de goed lopende fermentatieworkshop bieden we maandelijks een wisselende workshop aan, met in de maand oktober: chutney maken!

Als je houdt van afwisseling is chutney hét recept dat je in de vingers wil hebben. Zoet, zuur en ook nog eens lekker pittig; en met al je oogst te bereiden.

 

kjhgfd

Diners op locatie

Deze zomer hebben we weer een aantal diners mogen verzorgen op een andere locatie! Wat is het mooi om tussen de bloeiende en groeiende gewassen te genieten! Zowel door te kijken, ruiken, als proeven van de heerlijke groenten, fruit, kruiden en zelfs bloemen.

Wil jij ook een bijzonder evenement vieren? Of een diner organiseren? Laat het ons weten en we bedenken samen een passend menu! Mail naar info@debosspot.nl met je voorstel of vraag.

 

De Streek op Tafel

De interactieve kaart van De Streek op Tafel laat alle leuke lokale initiatieven goed zien die lokaal geteeld en geproduceerd voedsel verkopen. Neem ook eens een kijkje!

Goodbyeeee

Marieke vertrekt!


Marieke slaat een nieuwe weg in! Naast haar interesse in permacultuur, heerlijk koken en les geven, heeft ze namelijk nog een grote liefde; reizen!
Met een ticket naar Midden-Amerika start niet alleen voor Marieke een nieuw avontuur, maar ook voor ons als De Bosspot.
 Deze zomer hebben we hierdoor iets minder activiteiten, maar vanaf september draaien we weer op volle toeren.
Van nieuwe ontwikkelingen houden we jullie uiteraard op de hoogte!
 

De Streek op Tafel

De nieuwe website van het ontzettend leuke platform De Streek op Tafel staat online! Op zondag 14 april werd deze tijdens de Kweek uit de Streek-markt gelanceerd. Onder het genot van een lokaal Groesbeeks wijntje zagen wij hoe de wethouders van Nijmegen en Berg en Dal de website openden.
Als De Bosspot zijn wij en onze activiteiten uiteraard ook te vinden op de site, net als alle andere lokale en duurzame voedselinitiatieven. Neem jij ook een kijkje? 

Nog een superstagiair: Martha! 

Bofkonten dat wij zijn, we hebben niet één, maar twee fantastische stagiaires! Martha duikt naast haar studentenbestuur bij Amnesty in de wereld van de csa-tuinen en voedselbossen en doet een marktonderzoek voor de Bosspot. Zijn wij heel blij mee!
 
“Hoi! Ik ben Martha, ik ben een stagiaire bij de Bosspot vanuit Fair Future Generators. Ik woon en studeer onderhand alweer 5 jaar in Nijmegen, en ik hou van koken en werken met planten. Ik hoop meer te leren over hoe werken met duurzaam en lokaal voedsel en ik heb ontzettend veel zin in het komende half jaar waarin ik meeloop bij de Bosspot!”

 We stellen voor: Sanne! 

Afgelopen februari is Sanne begonnen als één van onze twee FFG stagiaires. Sanne brengt graag úren door tussen de keukenspullen (oké, oké, ze werkt bij een kookwinkel) en heeft ook al onderzoek gedaan naar verpakkingsvrije winkels en gedragsverandering. Een echte aanwinst voor ons team!
 
 “Hai! Ik ben Sanne, stagiaire bij De Bosspot vanuit FFG. Ik heb grote passie voor dierenwelzijn, duurzaamheid en inclusiviteit. Ik kijk er erg naar uit om meer te leren over lokaal, biologisch en plantaardig voedsel, en hoe dit te verwerken tot heerlijke gerechten.”


Samenwerking met Fair Future Generators

Sinds februari 2024 werken wij samen met Milieudefensie! We bieden twee stagiaires van Fair Future Generators de kans een kijkje in (letterlijk en figuurlijk!) onze keuken te krijgen. En dat is een mooie kruisbestuiving!
Met de inspirerende trainingen die Martha en Sanne krijgen over klimaatrechtvaardigheid, duurzaamheid en gedragsverandering helpen zij ons om onze doelgroep beter te vinden en bereiken.
Wij zijn heel blij met deze aanvulling op ons team! 

Plufest 2024

Zoals ieder jaar organiseren we met de hele Paraplufabriek een groots festival met live muziek, verschillende podia, speciaalbier, terrassen en natuurlijk héérlijk en lokaal eten.
Als je een ticket hebt bemachtigd zien we je graag zaterdag 9 maart in de Plu! We starten om 14:00 en het eten wordt vanaf 16:00 geserveerd. Tot zaterdag!
PS: Mocht je geen ticket hebben maar wel wat horeca ervaring? Stuur een mailtje naar info@debosspot.nl als je een paar uurtjes wil helpen in de keuken. Daarna kan je lekker feesten!

Fermentatieworkshops 2024

Dit jaar zijn we een samenwerking aangegaan met Pepijn; zowel een van de organisatoren van Reclaim The Seeds Nijmegen, als een groot liefhebber van fermenteren.
We zouden de Bosspot niet zijn, als we dat niet zouden combineren met lokale seizoensgroenten en voedselbosproducten. Op 1 maart was onze eerste gezamenlijke workshop waarin we spruitjes fermenteerden, héél veel proefden (kvass, kombucha, ingelegde knolselderijsalade, kimchi, zuurdesembrood en meer). 
Deze samenwerking zetten we voort, dus binnenkort komt een lente-editie online. Stay tuned!

Rommelmarkt 2024

Ook dit jaar organiseren we weer een rommelmarkt op 25 februari. in de Paraplufabriek.
Van 12.00 tot 17.00 kun je snuffelen tussen kleding, snuisterijen en wie weet, een pareltje voor je eigen verzameling!
Wij staan klaar om de honger te stillen. Zien we jullie dan?

Workshops en cursussen

Ook dit jaar Een nieuwe reeks workshops staat gepland vanaf januari 2024. Je kunt je vanaf nu weer inschrijven!
Tijdens de workshops leer je een seizoensgroente kennenen klaarmaken, zodat je thuis in je eigen keuken simpel, heerlijk en lokaal eten kan maken! 
Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, schorseneren, koolrabi of radicchio. Of leer je eigen (wilde) theekruiden kennen, oogsten, drogen en verwerken tot de heerlijkste melange!

Bekijk het actuele aanbod bij   Workshops! 

Kerstpakketten

Voor zowel de medewerkers en vrijwilligers van voedselbos De Waalgaard als voor de ambulante begeleiders van TimZorg mochten we deze kerst mooie cadeau pakketten samenstellen!

Mooi om deze samenwerkingen aan te gaan! Mocht je dit ook willen? Mail ons dan of bekijk de opties onder het kopje “Samenwerken”.

Open dag Voedselbos de Waalgaard 2023

Op zaterdag 23 september van 10:00 tot 16:00 serveren wij lekkere hapjes tijdens de open dag van de Waalgaard, een voedselbos broedplaats en no-dig moestuin in Weurt! Kom je ook? www.waalgaard.nl

Wij werken veel samen met de Waalgaard en maken wekelijks inspirerende recepten voor de oogstgenoten van de Waalgaard. Je vindt ze onder het kopje “Recepten”!

Een grote klus!

We kregen tijdens een van onze diners de vraag of wij een driegangen menu wilde organiseren voor 100 mensen op een prachtige locatie! En..dat hebben we gedaan! Een erg grote uitdaging waar we veel van geleerd hebben en mee kunnen nemen in de ontwikkeling van De Bosspot!

We hebben voor deze klus met heel veel plezier samengewerkt met: Voedselbos De Waalgaard, Zelfoogstmoestuin Het Heerlijke Land, Biologische Kwekerij De Klispoel, Trashure Taarten, Voedselkooperatie Nijmegen, Biologische Zuivelboerderij Groenhouten, Biologische Tuinderij De Twee Linden, Biologische Supermarkt Ekoplaza, Hét Bakkerscafé.

Eet wat de Bosspot Schaft

Een nieuwe succes formule! Nu twee keer per maand:

Leer typische voedselbos- en moestuin gewassen kennen in onze gerechten! Eet met ons mee in onze knusse informele huiskamer in de Paraplufabriek. Voor ons pop-up diner verwerken we groenten en voedselbosproducten uit het seizoen tot een heerlijke lokale en plantaardige driegangenmaaltijd. Het enige wat jij hoeft te doen is plaats nemen, bijkomen van je dag en genieten! 

Bekijk de data en inschrijflink onder het kopje “Diners”.

Proefworkshops

Afgelopen maand zijn we begonnen met onze eerste workshops! Bedankt aan alle proefdeelnemers die het spits afbeten en ons voorzien hebben van feedback. We gaan ermee aan de slag en komen binnenkort terug!

De Bosspot

Langzaamaan begint onze nieuwe plek en het concept van De Bosspot vorm te krijgen in de Paraplufabrieken. Er moet nog veel gedaan worden en er zal nog wel het een en ander veranderen in de loop van het jaar maar je kan alvast binnengluren!

Zijn we er niet? Naast onze deur vind je folders en stickers, neem ze vooral mee en deel ze met je omgeving!

Plufest 2023

Speciaal voor het jaarlijkse PLUFEST van de Paraplufabrieken beginnen we meteen aan een grote catering klus! Voor alle festivalgangers hebben wij op 11 maart de hele avond burgers en een bierstoof! Geïnspireerd op het bos natuurlijk en geheel biologisch. Eet je mee?!

Plu Rommelmarkt 2023

Wij zijn flink aan het klussen zodat we tijdens de Plu-rommelmarkt op 26 februari 2023 voor het eerst open kunnen! Zien we jullie daar?