Goed en lokaal voedsel staat bij De Bosspot centraal!
Om de transitie naar een meer lokaal, duurzaam, gezond en voedzaam voedselsysteem zo goed mogelijk te laten slagen, is het van belang om samen te werken. Er zijn tal van redenen te bedenken om lokaal te eten. Zo hebben lokale groenten minder kilometers afgelegd, is het transparanter wat er allemaal tijdens het teelt/productieproces gebeurt, en is het mogelijk om een mooie, duurzame verbinding te bouwen tussen de lokale tuinder of (voedselbos)boer. Daarbij werken veel lokale tuinders ook met vrijwilligers of kun je zelf je oogst uit de grond trekken; een activiteit die wetenschappelijk bewezen op meerdere gebieden gezond voor je is! Als je buiten bent met je handen in de volle grond krijgt je immuunsysteem een flinke boost. Daarbij groeit ons respect en onze bewondering voor de natuur, en word je deel van een community.


De Bosspot werkt met alleen maar onbespoten producten, waar nodig aangevuld met biologisch gecertificeerde droogwaren. Het voordeel van deze kleinschalige landbouw is dat bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en fungiciden niet gebruikt worden. Doordat er geen grote akkers met één gewas staan, maar juist heel diverse systemen met rijenteelt of permacultuur, is de productie veel minder vatbaar voor ziekten, vraat door ongewenste beestjes en schimmels. Deze kunnen zich minder makkelijk verspreiden en als één gewas wel wordt aangevallen, blijft er nog voldoende over om te oogsten.
Door met lokale producenten en producten te werken, hebben we de kans om altijd seizoensgebonden te werken. Soms geeft dit een overvloed waar we niet tegen aan kunnen eten, soms geeft dit een uitdaging die we met de nodige dosis creativiteit aangaan.
In tijden van overvloed wecken, drogen, fermenteren en vriezen we in. Daarbij maken we de lekkerste houdbare chutneys, kimchi, siropen, kruidenmixen en soms zelfs zalven! In de winter koken we meer met bewaargroenten, in de lente met veel vers groen, in de zomer met álle goeds dat de moestuinen, voedselbossen en wildpluk te bieden heeft, en in de herfst rapen we verse kastanjes, nootjes en meer. Proef hier de seizoensgebonden maaltijden!


Een vierde voorwaarde waar het eten van De Bosspot aan voldoet is degene die qua CO2-uitstoot het grootste verschil maakt; al het eten is plantaardig. Dat is heel gezond en zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, cognitieve stoornissen en diabetes. Hierdoor worden de maatschappelijke zorgkosten ook lager. Daarbij wordt er in de productie efficiënter gebruik gemaakt van ruimte; tweederde van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor vleesproductie (graasland en veevoerproductie). Als iedereen plantaardig zou eten, hebben we ruim 60% minder landbouwgrond nodig, 50% minder water, en stoten we 70% minder CO2 uit. Omdat we ons er goed bewust van zijn dat plantaardig eten niet altijd simpel is en er veel weerstand is, laten we graag zien – en proeven! – dat het gemakkelijk kan zijn en je geen concessies hoeft te doen wat betreft smaak. En heb je nog inspiratie nodig? Check dan onze pagina met recepten!
Naast het werken met kwalitatief goede en traceerbare ingrediënten is voor ons bereikbaarheid en laagdrempeligheid heel belangrijk. Daarom werken we bij de door ons georganiseerde activiteiten met een solidair betaalsysteem. Dit zorgt ervoor dat mensen met grote en kleine portemonnees mee kunnen doen, en bijdragen wat zij kunnen missen. Voor de workshops en diners kun je kiezen uit €25, €32, €38 en €45 per persoon. Heb je wat minder geld? Schroom dan niet om €25 aan te vinken! Mocht het dan nog niet lukken, maar zou je wel graag meedoen? Neem contact op en we zoeken een oplossing. Heb je wat meer te besteden, en draag je graag bij voor iemand die minder kan missen? Kies dan een hoger bedrag. Vink op het inschrijfformulier aan welk bedrag jij per persoon bijdraagt voor een activiteit. Zo kan iedereen meedoen!
