Workshops

Leer voedselbosgewassen en seizoensgroenten kennen en verwerken in je eigen keuken tot de lekkerste gerechten!

Onderstaand vind je de beschrijving van de workshops. Alles is in kleine groepen waardoor er tijd is voor vragen! 

Alle workshops zijn ook privé te boeken, in De Bosspot of op een andere locatie in overleg. Hier onder staan alleen de evenementen vermeld die nog plaats hebben voor deelnemers; de evenementen die vol zijn kun je nog wel bekijken onder > Activiteiten.

Je kan meedoen op:

  • vrijdag 4 april 11:00u: Pluk & Kookwandeling
  • donderdag 10 april 19:15u: Taart: Zoet & Vegan Bakken – vol
  • woensdag 16 april 19:30u: Fermenteren – vol
  • zaterdag 19 april 11:00u: Pluk & Kookwandeling – vol
  • zondag 20 april 11:00u: Taart: Zoet & Vegan Bakken
  • woensdag 30 april – 14 mei – 28 mei 19:30u: Ontwerp je eetbare stadsoase > dit is het inschrijfformulier
  • vrijdag 2 mei 11:00u: Pluk & Kookwandeling
  • dinsdag 13 mei 19:30u: Fermenteren 
  • dinsdag 17 juni 19:30u: Fermenteren
  • dinsdag 8 juli 19:30u: Fermenteren

Ontwerp je eigen eetbare stadsoase

woensdag 30 april, woensdag 14 mei en woensdag 28 mei

cursus van 19:30 tot 21:30

Het kan als stadsbewoner lastig lijken om op je balkon of in een klein tuintje je eigen eten te groeien. Maar onmogelijk is het allerminst!

In deze driedelige workshops maak je kennis met eetbare planten die goed groeien in jouw stukje groen. Onder de professionele begeleiding van duurzaam tuinontwerper Marijn van Klingeren ga je direct aan de slag!

Daarbij worden voedselbosgewassen extra onder de loep genomen; wat kun je ervan eten? Hoe en wanneer oogst je dat? Wat kun je er mee in de keuken? Natuurlijk krijg je ook voedselboslekkers te proeven uit de keuken van Rachel van De Bosspot!

Aan het einde van de derde workshop heb je een praktisch ontwerp waar je het komende seizoen mee aan de slag kan. Doe je mee?

Workshop:

Taart: Zoet & Vegan Bakken

donderdag 10 april – 19.15 tot 21.30 – vol
zondag 20 april – 11.00 tot 13.30
 

Leer en proef tijdens deze workshop de heerlijkste plantaardige gebakjes kennen!

Voor iedereen die zoete traktaties wil leren maken en bakken met heerlijke lokale groenten en fruit. En dat allemaal volledig plantaardig!

De solidaire betaling is inclusief de recepten, wat te drinken. de ingrediënten en de taarten op de workshopmiddag

Pluk & Kookwandeling

vrijdag 4 april – 11.00 tot 14.00
zaterdag 19 april – 11.00 tot 14.00 – vol
vrijdag 2 mei – 11.00 tot 14.00
 

Vanaf komend voorjaar gaat De Bosspot regelmatig erop uit om sámen te oogsten! Leer tijdens een wandeling planten herkennen en oogsten, krijg een korte introductie in de moestuin en ga aan de slag met de vers geplukte ingrediënten op De Waalgaard.

Tijdens de pluk- en kookwandelingen leer je planten identificeren, nieuwe mensen kennen én een aantal snelle recepten om met verse oogst te maken. We sluiten af met het genieten van de gezamenlijke gemaakte lunch. Wanneer pluk jij mee?

 Fermenteren met Seizoensgroenten 

woensdag 16 april – 19.30 tot 21.30 – vol

dinsdag 13 mei – 19.30 tot 21.30

dinsdag 17 juni – 19.30 tot 21.30

dinsdag 8 juli – 19.30 tot 21.30

Wil je graag nieuwe smaken toevoegen aan je maaltijd? Of leren hoe levende micro-organismen zorgen voor een gezonde darmflora? Of wil je de groenten uit je moestuin langer bewaren door te spelen met verschillende fermentatietechnieken?

Kom Seizoensgroenten fermenteren met gastdocent Pepijn en natuurlijk Rachel van de Bosspot. We leren je basistechnieken aan de hand van lokaal geoogste groenten. En je krijgt van alles te proeven!

Je krijgt twee glazen potten met je creaties mee naar huis, en de recepten worden per mail nagestuurd. Zo kun je thuis verder experimenteren!

Tempeh workshop & proeverij

woensdag 12 februari – 10:30 tot 12:15
&
woensdag 12 februari – 19:15 tot 21:00 – vol

 

Fermenteren kan je leren! De Bosspot en Boonzaak organiseren samen een tempehworkshop. Leer alles over lokale bijzondere boonsoorten en het proces van het maken van deze heerlijke en voedzame plantaardige eiwitbron.We begeleiden je bij elke stap, van het fermenteren van de bonen tot het bereiden van smakelijke tempeh-gerechten. of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of net begint, het belooft een leerzame ervaring te worden!

Daarnaast kun je tempeh proeven van verschillende lokale bonensoorten, en neem je je zelf gemaakte tempeh mee naar huis!

Meer weten over de Boonzaak? Check de website!

Vegan Feestdagen

woensdag 27 november – 18:30 tot 21:15 – vol
vrijdag 6 december – 18:30 tot 21:15 – vol
 

Feestelijk koken, maar ook goed voor het milieu én jezelf? 

Voor iedereen die graag inspiratie op wil doen, zenuwachtig wordt van een veganistisch etende (schoon-)zoon, of gewoon klimaat- en diervriendelijker wil eten met de feestdagen voor de boeg; deze workshop is voor jullie!

We starten om 18u30, koken en eten samen drie gerechten met lokale groenten in de hoofdrol.

De solidaire betaling is inclusief de recepten, drankjes, ingrediënten en gerechten op de workshopavond.

Werkwijze

We werken bij De Bosspot zo lokaal mogelijk, plantaardig, met biologische producten en seizoensgebonden. Klinkt moeilijk? Kom dan langs en leer hoe simpel – en lekker – dat kan zijn!

We werken met een solidair betaalsysteem. Dat betekent dat je naar vermogen bij kan dragen, zodat iedereen deel kan nemen aan onze activiteiten! Mocht geld toch een probleem vormen, neem dan contact op via info@debosspot.nl en we zoeken samen naar een oplossing.

De bijdrage voor een workshop start bij €25 p.p.; dit is het basisbedrag, hiervoor komen we uit de kosten. Voor €32 p.p. kunnen we investeren in de toekomst van De Bosspot, voor €38 p.p. houden wij er loon aan over, voor €45 p.p. leg je bij voor mensen met een kleinere portemonnee. 

Voor de diners vragen we je een keuze te maken tussen een bijdrage van €25, €32, €38 of €45 per persoon. Ook hiervoor geldt; mocht geld toch een probleem vormen, neem vooral contact op en we zoeken samen een oplossing.

Vink in het inschrijfformulier aan wat jij kan bijdragen!