Workshops

Leer voedselbosgewassen en seizoensgroenten kennen en verwerken in je eigen keuken tot de lekkerste gerechten!

Onderstaand vind je de beschrijving van de workshops. Alles is in kleine groepen waardoor er tijd is voor vragen! 

Alle workshops zijn ook privé te boeken, in De Bosspot of op een andere locatie in overleg. 

Je kan meedoen op:

 Fermenteren met Seizoensgroenten 

donderdag 30 april 2026 – 19.30 tot 21.30

Wil je graag nieuwe smaken toevoegen aan je maaltijd? Of leren hoe levende micro-organismen zorgen voor een gezonde darmflora? Of wil je de groenten uit je moestuin langer bewaren door te spelen met verschillende fermentatietechnieken?

Kom Seizoensgroenten fermenteren bij De Bosspot! We leren je basistechnieken aan de hand van lokaal geoogste groenten. En je krijgt van alles te proeven!

Je krijgt twee fermentaties mee naar huis, en de recepten worden per mail nagestuurd. Zo kun je thuis verder experimenteren! 

 Vegan Kaas 1&2 en Tempeh 

vrijdag 9 januari 19.00u: Vegan Kaas 1 

vrijdag 16 januari 19:00u: Tempeh

vrijdag 23 januari 19:00u: Vegan Kaas 2

In januari biedt vegan kazenexpert Polona Kuzman (onder andere bekend van haar vernieuwende werk bij 2-sterren Michelin-restaurant De Nieuwe Winkel) drie workshops aan in De Bosspot.

Tijdens Vegan Kaas 1 leer je een heerlijke vegan mozarella maken, tijdens Tempeh werk je met lokale groenten en peulvruchten, en bij Vegan Kaas 2  bereid je een heerlijke gele kaas op basis van de eiwitrijke lupineboon.

Meer weten of interesse? Inschrijven gaat via onderstaande link!

Pluk & Kookwandeling

vrijdag 15 mei – 11.00 tot 14.00
vrijdag 22 mei – 11.00 tot 14.00
vrijdag 5 juni – 11.00 tot 14.00
 
 

Komend voorjaar gaat De Bosspot er weer op uit om sámen te oogsten! Leer tijdens een wandeling planten herkennen en oogsten, krijg een korte introductie in de moestuin en ga aan de slag met de vers geplukte ingrediënten op De Waalgaard.

Tijdens de pluk- en kookwandelingen leer je planten identificeren, nieuwe mensen kennen én een aantal snelle recepten om met verse oogst te maken. We sluiten af met het genieten van de gezamenlijke gemaakte lunch. Wanneer pluk jij mee?

Workshop Tofu maken

maandag 15 december 19.15 tot 21.30
 

Waar dit eiwitrijke product in Nederland nog vooral veel wordt gegeten door vegetariërs en veganisten, is het in de Aziatische keuken al eeuwen onmisbaar. De veelzijdige tofu, die ook wel bekend is onder de Indonesische naam tahoe, is rijk aan B-vitaminen en mineralen. Je kunt door verschillende kruiden en marinades alle kanten op met tofu – zelfs toetjes zijn er mee te maken!

Deze workshop wordt geleid door Polona Kuzman, de specialist in het maken van plantaardige kazen voor tweesterrenrestaurant De Nieuwe Winkel. Zij vertelt je de ins en outs van het tofu-maakproces, en laat je samen met Rachel Noordhof van De Bosspot proeven van de lekkerste tofu’s. De solidaire betaling is inclusief materialen, wat te proeven en te drinken!

Taart: Zoet & Vegan Bakken

 
dinsdag 28 april 2026 – 19.15 tot 21.30
 

Leer en proef tijdens deze workshop de heerlijkste plantaardige gebakjes kennen! Voor iedereen die zoete traktaties wil leren maken en bakken met heerlijke lokale groenten en fruit. En dat allemaal volledig plantaardig💚

We starten om 19:15u met een korte introductie en natuurlijk een lekker kopje koffie of thee. Dan gaan we in een kleine groep aan de slag. We zetten lokale groenten in de hoofdrol, en maken er heerlijk zoete gerechten van! Om 21:30u ronden we de avond af.

Inclusief de recepten, iets lekkers te drinken, de ingrediënten en de taarten (wat over is neem je mee naar huis!) en natuurlijk goed gezelschap en een gezellige avond.

Workshop Vegan Feestdagen

dinsdag 2 december van 18.30 tot 21.15 – vol
 

Uitgebreid en feestelijk koken, maar ook goed voor het milieu én jezelf? Leer bij De Bosspot dat duurzaam koken héérlijk kan zijn!

Voor iedereen die graag inspiratie op wil doen, zenuwachtig wordt van een veganistisch etende (schoon-)zoon, of gewoon wat klimaat- en diervriendelijker wil eten met de feestdagen voor de boeg; deze workshop is voor jullie!

We  gaan in een kleine groep aan de slag en zetten lokale groenten op een spetterende manier in de hoofdrol. We bereiden drie recepten en aan het einde van de avond genieten we samen aan tafel van onze gerechten. 

Inclusief:

  • tips, tricks, advies om je borden en tafel te laten schitteren;
  • drie recepten die je naderhand per mail toegestuurd krijgt;
  • de materialen (lokale producten), het eten, alcoholvrije drankjes;
  • goed gezelschap en een gezellige avond!

Workshop Chutney maken

dinsdag 20 oktober – 19.30 tot 21.30 – vol
 

September en oktober zijn maanden met een overvloedige oogst. Zowel qua groenten en fruit uit klassieke moestuinen én voedselbossen is er een enorm aanbod! Een methode om al dit lekkers te bewaren is door het te verwerken en in potjes te bewaren. Met chutneys kun je alle kanten uit.

Tijdens deze workshop kun jij je eigen potjes meenemen, want we gaan gezamenlijk drie varianten klaarmaken! Zo kun je van elk soort een goed gevuld potje meenemen om thuis te laten proeven. En, mocht je de smaak te pakken hebben; je krijgt de recepten per mail nagestuurd! 

Werkwijze

We werken bij De Bosspot zo lokaal mogelijk, plantaardig, met biologische producten en seizoensgebonden. Klinkt moeilijk? Kom dan langs en leer hoe simpel – en lekker – dat kan zijn!

We werken met een solidair betaalsysteem. Dat betekent dat je naar vermogen bij kan dragen, zodat iedereen deel kan nemen aan onze activiteiten! Mocht geld toch een probleem vormen, neem dan contact op via info@debosspot.nl en we zoeken samen naar een oplossing.

De bijdrage voor een workshop start bij €25 p.p.; dit is bedoeld voor mensen die rond moeten komen op bijstandsniveau. Je kunt ook kiezen voor een bijdrage van €40, dit is voor mensen die een wat lager inkomen hebben. Voor degenen met een gemiddeld inkomen is €55 p.p. te kiezen. Dit is een normaal bedrag voor de workshops. Voor €65 p.p. leg je bij voor mensen met een kleinere portemonnee, en dit is ook voor mensen die een hoger dan gemiddeld inkomen hebben.

Voor de diners vragen we je op dezelfde manier  een keuze te maken tussen een bijdrage van €25, €32, €38 of €45 per persoon. Ook hiervoor geldt; mocht geld toch een probleem vormen, neem vooral contact op en we zoeken samen een oplossing.

Vink in het inschrijfformulier aan wat jij kan bijdragen!