Goed en lokaal voedsel staat bij De Bosspot centraal!
Om de transitie naar een meer lokaal, duurzaam, gezond en voedzaam voedselsysteem zo goed mogelijk te laten slagen, is het van belang om samen te werken. Er zijn tal van redenen te bedenken om lokaal te eten. Zo hebben lokale groenten minder kilometers afgelegd, is het transparanter wat er allemaal tijdens het teelt/productieproces gebeurt, en is het mogelijk om een mooie, duurzame verbinding te bouwen tussen de lokale tuinder of (voedselbos)boer. Daarbij werken veel lokale tuinders ook met vrijwilligers of kun je zelf je oogst uit de grond trekken; een activiteit die wetenschappelijk bewezen op meerdere gebieden gezond voor je is! Als je buiten bent met je handen in de volle grond krijgt je immuunsysteem een flinke boost. Daarbij groeit ons respect en onze bewondering voor de natuur, en word je deel van een community.
De Bosspot werkt met alleen maar onbespoten producten, waar nodig aangevuld met biologisch gecertificeerde droogwaren. Het voordeel van deze kleinschalige landbouw is dat bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en fungiciden niet gebruikt worden. Doordat er geen grote akkers met één gewas staan, maar juist heel diverse systemen met rijenteelt of permacultuur, is de productie veel minder vatbaar voor ziekten, vraat door ongewenste beestjes en schimmels. Deze kunnen zich minder makkelijk verspreiden en als één gewas wel wordt aangevallen, blijft er nog voldoende over om te oogsten.
Door met lokale producenten en producten te werken, hebben we de kans om altijd seizoensgebonden te werken. Soms geeft dit een overvloed waar we niet tegen aan kunnen eten, soms geeft dit een uitdaging die we met de nodige dosis creativiteit aangaan. In tijden van overvloed wecken, drogen, fermenteren en vriezen we in. Daarbij maken we de lekkerste houdbare chutneys, kimchi, siropen, kruidenmixen en soms zelfs zalven! In de winter koken we meer met bewaargroenten, in de lente met veel vers groen, in de zomer met álle goeds dat de moestuinen, voedselbossen en wildpluk te bieden heeft, en in de herfst rapen we verse kastanjes, nootjes en meer. Proef hier de seizoensgebonden maaltijden!
Een vierde voorwaarde waar het eten van De Bosspot aan voldoet is degene die qua CO2-uitstoot het grootste verschil maakt; al het eten is plantaardig. Dat is heel gezond en zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, cognitieve stoornissen en diabetes. Hierdoor worden de maatschappelijke zorgkosten ook lager. Daarbij wordt er in de productie efficiënter gebruik gemaakt van ruimte; tweederde van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor vleesproductie (graasland en veevoerproductie). Als iedereen plantaardig zou eten, hebben we ruim 60% minder landbouwgrond nodig, 50% minder water, en stoten we 70% minder CO2 uit. Omdat we ons er goed bewust van zijn dat plantaardig eten niet altijd simpel is en er veel weerstand is, laten we graag zien – en proeven! – dat het gemakkelijk kan zijn en je geen concessies hoeft te doen wat betreft smaak. En heb je nog inspiratie nodig? Check dan onze pagina met recepten!
Samenwerkingspartners
De Waalgaard
Deze innovatieve coöperatie ligt net over de Nijmeegse grens, aan de Waaldijk in Weurt. Coöperatie Arbres heeft hier een perenboomgaard omgevormd tot een voedselbos met daarbij een zelfoogstmoestuin. Samen met deelnemers van de werkervaringsplekken werken zij vijf dagen in de week aan deze toekomstige voedselvoorziening.
Bij De Waalgaard kun je oogstdeelnemer worden en wekelijks je groenten en fruit, maar ook meer en meer voedselbosgewassen oogsten.
Het Heerlijke Land
Deze zelfoogstmoestuin aan de zuidrand van Nijmegen wordt gerund door de Vera en Fernande. Je kunt hier van mei tot en met november wekelijks terecht voor je groenten tegen een solidaire betaling. Daarbij organiseren ze regelmatig informatieve, gezellige, muzikale en lekker smakende activiteiten op het land! Ook kun je meewerken als vrijwilliger. De inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025 staat open. Check hier de website!
De Versfabriek
De Versfabriek kweekt oesterzwammen op koffiedrab die opgehaald wordt bij horeca in Nijmegen. De stad is het werkterrein. De productie en distributie houden we dicht bij het hart van Nijmegen. De Versfabriek redt de koffiedrab die normaal wordt weggegooid. Deze wordt gebruikt als voedingsbodem voor oesterzwammen, shiitake en koningszwammen. Uiteindelijk vinden de paddenstoelen hun weg weer terug naar restaurants in de stad. Hiermee is de cirkel rond! Meer info? Check de website!
Malus
Malus is een organisatie die zich richt op lokaal ondernemerschap, authentiek vakmanschap en een betere maatschappij.
Dit kleinschalige saplokaal werkt met jongvolwassenen met autisme en een achterstand op de arbeidsmarkt op ambachtelijke wijze om appelsap, appelpunch en ciders te maken. Wil jij de lekkere sappen ook proeven? Lees meer of bestel via:
De Streek op Tafel
Het netwerk De Streek op Tafel biedt een overzicht van wie wat waar en wanneer doet binnen het lokale, duurzame voedsellandschap rondom Nijmegen. Ze verbinden de ondernemers onderling en bieden een platform om hun verhalen te vertellen aan het grote, Nijmeegse publiek.
Op de website vindt je onder andere een overzicht van alle lokale voedselinitiatieven op een interactieve kaart, en de activiteiten die in je buurt worden georganiseerd. Neem een kijkje!
De Biesterhof
De Biesterhof is een regeneratieve burgerboerderij tussen Leuth en Millingen aan de Rijn. Op 25 hectare landbouwgrond verbouwt De Biesterhof gezond en biologisch voedsel, verbeterert zij de bodem en de biodiversiteit en bouwt ze een gemeenschap op. Naast akkerbouw en een moestuin bouwt De Biesterhof aan een groot voedselbos.
Voor consumenten biedt zij wekelijks een groentepakket! Wil jij ook biologische groenten in de buurt van Leuth?
Schoppenvrouw
Wil jij nou zelf van je eigen tuin ook een eetbare permacultuur-oase maken? Marijn van Klingeren biedt tuinadvies, -ontwerp en realisatie. Daarbij geeft ze workshops en lezingen over voedselbossen en permacultuur.
Laagdrempelig kennismaken? Bezoek de website van Schoppenvrouw of doe mee aan de workshops ‘Ontwerp je eigen stadse oase’!